Indien het weer gunstig is en inzake de voorgenomen dag voldoende stabiel lijkt te blijven dan kunt een autotocht naar en een wandeling bij de Monviso overwegen. Aangezien de retourrit van en naar Castellino in totaal zo'n vijf tot 6 uur zal duren is het belangrijk te weten dat u ter plekke niet door slecht weer cq. slecht zicht verrast zal gaan worden.

De piramidevormige Monte Viso is met 3841 meter het hoogste massief in de Cottische Alpen. Topografisch gezien heeft de berg een uitgesproken prominentie (de 10e in de Alpen) en tevens een zeer grote dominantie. De afstand tot de zuidelijkste echte vierduizender (Barre des Écrins) is 65 kilometer.De autorit naar het aan de voet van de Monviso gelegen Pian del Re gaat het snelst via de E70/A21 (Asti-Turijn) en dan A55 en SP 27 tot u bij Paesana weer aankomt in het valle del Po.Het laatste stukje naar Pian del Re is een relatief smalle bergweg. Deze weg is goed onderhouden maar u dient hier goed op eventuele tegenliggers te letten en de uitwijkmogelijkheden in de gaten houden. Geschatte reisduur 2.45 uur en 7.5 euro tol. Mooier is de route via Alba (A33 en SP662). Vanaf Roreto zult u de Monviso steeds in uw voorruit in beeld hebben. In theorie duurt deze reis 10 minuten langer, is 10 kilometer korter en qua tol 5 euro goedkoper. Bij deze laatste route kunt u, indien u op tijd uit Castellino vertrokken bent ook nog een paar uur uittrekken om het aantrekkelijke plaatsje Saluzzo te bezoeken.Er zijn redelijk veel parkeermogelijkheden op het Pian del Re (2020 meter hoogte). Op mooie dagen trekt deze omgeving ook veel bezoekers. In juli en augustus wordt er een parkeertarief van 5 euro geheven. U kunt er de bron van de Po gaan bekijken. Daarna kunt u kiezen uit meerdere wandelmogelijkheden:

1. De zwaarste is de klim naar de 2934 meter hoge Colle delle Traversette. Hierboven werd in de periode 1475-1480 de eerste en dus oudste alpentunnel aangelegd. De Tunnel is 75 m lang, ca. 3 m breed en 2 m hoog. In de tijd van Hannibal Barca was deze tunnel er dus nog niet. Omtrent de exacte plaats waar Hannibal de Alpen overstak is veel discussie. Genoemd worden de kleine Sint-Bernhardpas, de Col du Mont Cenis en de Mongenèvrepas. Toch zijn er ook onderzoekers die pleiten voor de veel hogere en veel moeilijkere Colle delle Traversette. Ten eerste omdat dit de enige pas is waar een forse aardverschuiving (volgens Polybios) kan worden aangewezen. Ten tweede omdat Hannibal op deze minder voor de hand liggende route minder last van aanvallen van vijandige stammen had. Tenslotte kon Hannibal vanaf de pashoogte zijn vermoeide leger wijzen op de Povlakte zodat het einde van de ontberingen in zicht leek te komen. Tot nu toe is voor geen enkele route variant een sluitend bewijs geleverd.2. Een minder zware wandeling langs de vier bergmeertjes. Hoogteverschil ca 450 meter. Duur wandeling ca 3 uur.

3. Een deel van wandeling twee. Langs het lago Fiorenza (2121 meter; 25 minuten) en naar believen door klimmen (tot ca 2250 meter) boven langs het lago Chiaretto (Heel typisch blauw). Eventueel nog verder langs de steile wand van de Colmetta. Onderweg alle tijd nemen die u nodig heeft en zodra u moe gaat worden weer terug.