Turijn heeft ruim 900.000 inwoners. Rondom is het industrieel en erg druk. Het centrum van Turijn is verrassend verkeersluw. Persoonlijk vind ik Turijn één van de mooist gelegen Italiaanse steden. Het centrum ligt aan de oever van de Po, die op haar beurt weer tegen het heuvelland van Monferrato is gedrukt. Aan de westelijke horizon domineren de Alpen.

Indien u Turijn te voet wilt verkennen kunt u het beste met de trein. Vanaf Asti is het ongeveer 40 minuten naar Porta Nuova. Het centraal station van Turijn. Het kost iets meer dan 5 euro. Dienstregeling en prijzen te vinden op Trenitalia. Vanuit Castellino naar Asti station is het een kleine 40 minuten met de auto. U kunt het best de navigatie instellen op de Piazza Campo del Palio. Daar is meestal parkeerruimte op geringe loopafstand van het station.

Indien u over fietsen beschikt dan is het erg leuk het centrum van Turijn per fiets te doen. Relatief weinig auto's en een respectvolle bejegening van en voor fietsers. Een stuk aangenamer fietsen dan bijvoorbeeld Amsterdam. Een goede parkeermogelijkheid hebben wij gevonden relatief dicht bij het centrum op de oostelijke Po oever. Navigatie instellen op Corso Casale 200. 80 minuten rijtijd vanuit Castellino. Bij aankomst aldaar iets doorrijden en meteen rechts de smalle Via Cecco Angiolieri in. Weer rechts en achter het woonblok is voldoende parkeeruimte. Met de fiets gaat u links de Viale Suor Giovanna Francesca Michelotti op. Het is leuk een tijdje langs de oever van de Po te fietsen tot aan de Ponte Vittorio Emanuele I. Voordat u Turijn verder gaat verkennen is het leuk eerst naar de Chiesa di Santa Maria del Monte dei Cappuccini te klimmen en te genieten van het fantastische uitzicht over de stad.

Het voert te ver om in dit verband alle bezienswaardigheden van Turijn te bespreken. Voor zover ik die al zou kennen. Het zijn er ruim voldoende voor een dag. Of meerdere. U kunt zich een klein beetje inlezen in de Nederlandse of meer uitgebreide Engelse wikipedia. Voor meer uitgebreide informatie zijn er talloze reisgidsen geheel of gedeeltelijk geschreven over deze stad. Teneinde u een impressie te geven omtrent de stad Turijn volgt hieronder een meer uitgebreid (foto)verslag.


Turijn gezien vanaf de Santa Maria del Monte


Turijn gezien vanaf Ponte Vittorio Emanuele I


Het Piazza San Carlo


Het Piazza Castello


Een twintigtal snapshotjes geschoten tijdens de verkenning van Turijn. Hedendaags en historie door elkaar.


Gezicht op en vanaf Superga en Turijn. Vice versa. Aan de oostkant van deze basiliek verongelukte in 1949 nagenoeg het gehele elftal van AC Torino in een vliegtuigcrash.


Ondanks deze tegenslag is het voetbal blijven leven in Turijn.


Hetgeen nog niet betekent dat iedereen het maar even makkelijk verdient in Turijn.


De Giardini Reali di Torino. Het grootste park in het centrum.


Ze zijn er nog. De echte bewoners. Gelukkig hoef je in Turijn nog niet over de koppen van je medetoeristen te lopen.