Milaan heeft ruim 1.3 miljoen inwoners. Het is de tweede stad van Italië. Het is er altijd druk en dat geldt ook voor de wegen rondom.

Indien u Milaan te voet wilt verkennen kunt u het beste met de trein. Vanaf Vercelli is het een klein uurtje naar Milano Centrale. Het kost minder dan een tientje. Dienstregeling en prijzen te vinden op Trenitalia. Vanuit Castellino naar Vercelli is het een kleine 50 minuten met de auto. U kunt het best de navigatie instellen op de via Riccardo Restano 56. Daar is een flink parkeerterrein op een kleine tien minuten loopafstand van het station. Afhankelijk van uw routeplanner kan het zijn dat u langs het station van Vercelli geleid wordt. Misschien ziet u dichterbij een plekje. Ook het verkeer in Vercelli kan druk en tijdrovend zijn. De snelste route is aangekomen bij Vercelli de verkeersborden richting Biella volgen en bij de eerste rotonde over het spoor weer Vercelli (Strada Olcenengo) volgen.

Indien u over fietsen beschikt dan is het erg leuk het centrum van Milaan per fiets te verkennen. Een goede parkeermogelijkheid is bij de zuidwestelijk gelegen voorstad Corsico. Parkeren op het Piazza Fratelli Cervi. De navigatie zal u standaard over de drukke Autostrada (A26 - A4 - A50, dan afrit 6) sturen. Indien geen files ruim anderhalf uur. Een landelijker alternatief is via Mortaro, Vigévano en Abbiategrasso. Deze route is 30 km korter, scheelt 12 euro tol maar duurt zo'n 25 minuten langer. Vanaf Abbiategrasso volgt de weg het Naviglio Grande, een waterweg van de rivier Ticino naar het centrum van Milaan. Let op dat u bij Gaggiono, op de SS494 tijdig rechts gaat om over de SP59 dit kanaal te blijven volgen. Een parkeerplaats vinden in Corsico is doorgaans niet erg moeilijk. Met de fiets de voetgangersbrug over en dan via de noordelijke oever het kanaal blijven volgen tot de binnenstad. De weg is grotendeels autoluw of zelfs autovrij. Zodra u langs de terrasjes fietst is het niet ver meer. Voor het terugvinden van deze route vanuit centrum Milaan zoekt u naar Porta Ticinese/Darsena.

Het voert te ver om in dit verband alle bezienswaardigheden in Milaan te bespreken. Voor zover ik die al zou kennen. Het zijn er ruim voldoende voor een dag. Of meerdere. U kunt zich een klein beetje inlezen in de Nederlandse of meer uitgebreide Engelse wikipedia. Voor meer uitgebreide informatie zijn er talloze reisgidsen geheel of gedeeltelijk geschreven over deze stad. Teneinde u een impressie te geven omtrent de stad Milaan volgt hieronder een beknopt (foto)verslag.


De entree van Milaan fietsend langs het Naviglio Grande


De Porta Ticinese. Straatkunst. Rechts de heilige Petrus van Verona. Bij leven stond hij garant voor de pijnlijke marteldood van andersdenkenden.


De Porta Ticinese Antica. Keizer Constantijn voor de Basilica di San Lorenzo. De Milanees moet nog enthousiast worden voor de fiets.


De Milanees moet ook nog aan de patat. --------------------------- Fleurig anti - jihadisten - beton beschermt de Piazza del Duomo. ------ Detail van de facade van de Duomo.


Galleria Vittorio Emanuele II --- Stijlvolle afscherming bij restauratiewerkzaamheden --- Fontana di Piazza Castello


Castello Sforzesco


De Santa Maria delle Grazie. Wordt vaak gezien als houder van "het laatste avondmaal" van Da Vinci. Die bevindt zich echter in het gele gebouw links. Een staatsmuseumDrukte op het Piazza del Duomo