Hieronder wordt een dagtocht beschreven dat een bezoek aan de steden Vigevano en Pavia combineert met een bezoek aan het Certosa di Pavia. Dit betekent op de heenreis in totaal 115 kilometers per auto en totaal tweeŽnhalf uur reistijd. De terugreis uit Pavia doen we direct en in ťťn keer, 94 kilometer in 110 minuten. In Vigevano en Pavia gebruikten wij de fietsen maar vanuit de gekozen parkeerplekken zijn deze plaatsen ook per voet goed te doen.

In Vigevano parkeerden wij aan de via Giorgio de Chiroco. Van hieruit is het ongeveer een kilometer naar het historische centrum. Mogelijk is er voor de voetgangers nog wel dichterbij een plekje te vinden. De stad heeft een compact en aantrekkelijk centrum. Het hoogtepunt is het zeer fraaie Piazza Ducale. Daarnaast is zeker het Castello Sforzesco een bezoek waard.

Het Piazza Ducale met de Torre del Bramante
Het Piazza Ducale in Vigevano
Piazza Ducale met de Duomo, Torre del Bramante en Giovanni Nepomuceno
Bij het verlaten van Vigevano stellen we de navigatie in op Bereguardo en nog niet op het Certosa di Pavia. Deze route voert ons dan langs een pontonbrug over de Ticino. Nadat we deze zijn overgestoken kunnen we iets verder rechts parkeren. Het is leuk even te voet bij de brug te gaan kijken:

Ponte delle Barche Pontonbrug Ticino bij Bereguardo

Nu stellen we de navigatie in op het Certosa di Pavia. Dit is oorspronkelijk een kartuizer klooster dat in het heden door cisterciŽnzers bewoond wordt. Het werd gebouwd in de jaren 1396 tot 1495. Het is een van de grootste kloosters in ItaliŽ. De bouwopdracht kwam van Gian Galeazzo Visconti, de eerste hertog van Milaan. Pavia was zijn geboorteplaats en het was de tweede stad van deze Visconti. De faÁade van de kerk is beroemd om zijn uitbundige decoraties, typisch voor Lombardische architectuur, waarbij elk deel is versierd met reliŽfs, ingelegd marmer en beelden.


     ---------------------------- Het ivoren drieluik van Embriachi (1409) ------------------------------------------ Het laatste avondmaal van Ottavio Semino (Fresco 1567) --------------------

De tweede helft van de middag gaan we nog even slenteren in de binnenstad van Pavia. Deze stad heeft 71.000 inwoners. Het ligt aan de Ticino, niet ver van de plek waar deze rivier in de Po uitmondt. Wij kozen er voor de auto te parkeren op de westelijk oever in Borgo Ticino. Via XXV Aprile. Van hieruit is het maar 200 meter lopen naar de Ponte Coperto en bent u direct in de historische binnenstad van Pavia. Uitgebreide informatie kunt vinden in de Engelse of Italiaanse wikipedia.