Asti heeft 76200 inwoners. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. En daarmee ook een beetje de informele hoofdstad van Monferrato. De naam Asti is vaak verbonden met wijn. Vaak bedoelt men dan de Asti Spumante. De niet tot licht mousserende versie daarvan is de Moscato d'Asti. En er is ook nog een rode wijn, de Barbera d'Asti. Parkeermogelijkheden op Piazza Alfieri en Campo di Palio. Behalve op de marktdagen woensdag en zaterdag. Asti is een aardige stad om te bezoeken met diverse bezienswaardigheden. Meer uitgebreide informatie kunt vinden in de Engelse of Italiaanse wikipedia.


Sinds de 13e eeuw kent Asti, zoals veel andere Italiaanse steden, haar jaarlijkse Palio. Meestal in september. Veel kleuren en veel stijlvolle kostuums. Deze foto kon ik snel even meeschieten met de fotografe van het wijkkrantje. In dit geval van de wijk Rione Cattedrale. Wij staan hier ook voor de kathedraal. In totaal telt Asti 13 Rioni e Borghi.


Het interieur van deze kathedraal was voor ons, behept als we zijn met onze sobere calvinistische opvoeding, bijzonder indrukwekkend. Meer uitgebreide info kunt u vinden in de italiaanstalige wiki: Cattedrale di Santa Maria Assunta e San Gottardo. Of in het engels: Cathedral of Santa Maria Assunta.


Asti in september in de aanloop naar de Palio


Een impressie van het straatleven in Asti