Alba heeft 31.350 inwoners. Het ligt in het dal van de Tanaro. Het is omgeven met heuvels met heel veel wijn en hazelnoten. In de herfst is het een centrum voor de beroemde witte truffel. Eigenlijk kent ieder kind Alba. Althans indien het kind Nutella kent. Indien ik Alba ergens een hoofdstad van zou moeten noemen dan is het niet van de truffel maar van de Nutella. Zoals zo vele Italiaanse spijzen is ook dit recept uit armoede geboren. Een soortgelijke combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocolademakers in Turijn en omstreken al in de vroege negentiende eeuw ontwikkeld om te besparen op de hoeveelheid cacao. Toen gedurende de tweede wereldoorlog wederom een tekort aan cacao was ontwikkelde de bakker Pietro Ferrero uit Alba een eigen mengsel. Aanvankelijk als een hard blok zoals chocolade, "Pasta Gianduja", maar in 1951 kwam er een smeerbare versie. "Supercrema". In 1964 verliet de eerste "Nutella" de fabriek in Alba en werd een wereldwijd succes.

Zoals in zoveel Italiaanse steden is het leuk slenteren in de compacte binnenstad van Alba. Uitgebreide informatie kunt vinden in de Engelse of Italiaanse wikipedia. Een heel leuk informatief en goed leesbaar verhaal omtrent Alba vindt in het blog van Met Ineke in ItaliŽ
Zoals in vele Italiaanse plaatsen zijn er ook in Alba meer torens dan die van de kerken. In de middeleeuwen een symbool van machtige families. Des te hoger, des te machtiger.


Van een iets hoger standpunt kunnen we zien dat de omgeving van Alba niet overal even idyllisch is.


Het Piazza Duomo.


Het Piazza Michele Ferrero. In 2015 vernoemd naar de rijkste man van Alba. Tevens de rijkste man van ItaliŽ. En nr. 20 van de wereld. De combi zoet en vet is onverslaanbaar.