Op de de strada del Moscato d'Asti - Castiglione Tinella in de Langhe


Het gebied is heuvelachtig. De fysiek minst inspannende routes lopen door de dalen. Helaas is daar ook het meeste autoverkeer en bedrijvigheid. De idylle van dit landschap komt pas echt tot zijn recht indien je het hogerop zoekt. Dit deel van Italië kent gelukkig vele rustige wegen die over flinke trajecten de heuvelkam volgen. Zo zijn er zonder al te grote hoogteverschillen vele tochten te maken, met panoramische uitzichten, die van het ene pittoreske dorpje naar het andere voeren.

De te maken hoogteverschillen zijn te doen. Op je eigen tempo. Zelfs zonder behulp van elektriciteit. Af en toe is de klim wel zwaar maar de beloning is groot. Handig is het om met je auto en daarop de fietsen vanuit Castellino naar een strategisch gekozen punt te rijden van waaruit je een route over kamwegen kunt volgen waarin één of hooguit twee maal een dal moet worden overgestoken. Voor het plannen (en rijden!) van een route is een gedetailleerde kaart met hoogtelijnen zo goed als onontbeerlijk. Wij maken gebruik van die van de Istituto Geografico Centrale schaal 1:50.000. In Piemonte redelijk algemeen verkrijgbaar. De omgeving rondom Castellino vindt u in deze serie in Il Monferrato, nummer 20. Helaas is de informatie in deze kaart omtrent verharding van de kleinere afgelegen wegen niet altijd accuraat. Dit kan soms een probleem zijn bij hevige regenval in de voorafgaande dagen. Een enkele keer bleek een aangegeven weg door een bos zelfs geheel dichtgegroeid. Er is echter wel een heel goede, gedetailleerde en accurate CTRN openstreetmap van Piemonte. Er is een versie voor Laptop/PC (o.a. Basecamp), voor een outdoor GPS of voor Android. Alle routekaartjes die hieronder zijn gebruikt hebben deze kaart als basis.

Hieronder een aantal uitgewerkte dagroute voorstellen. De gebruikte wegen zijn nagenoeg allemaal geheel geasfalteerd. De fotoselectie kan samengesteld zijn uit verscheidene jaren/seizoenen maar de standpunten bevinden zich allemaal aan/op de ingetekende route. Het cameraperspectief kan variëren van forse groothoek tot forse tele. Het gaat erom een indruk te geven wat er onderweg zoal te zien is. De hoogtekaartjes zijn toegevoegd om van te voren een inschatting te kunnen maken omtrent de fysieke inspanning die geleverd moet worden. Tenzij je een E-bike hebt. Of deze ter plaatse in Moncalvo huurt. Bedenk dat, indien je de tocht als te zwaar ervaart, je altijd rechtsomkeert kunt maken. In tegengestelde richting ervaar je zo'n tocht, in onze beleving, "zo goed als nieuw".

  1. Cereseto - Ozzano :24.7km, 470 hoogtemeters, (+3.5km auto)
  2. Cerrina - Cantavenna : 20.5km, 375 hoogtemeters, (+15km auto)
  3. Calliano - Refrancore : 26.6km, 380 hoogtemeters, (+10km auto)
  4. Rondom Barolo (Langhe) : 31km, 620 hoogtemeters, (+63km auto)
  5. Casorzo - Vignale - Lu : 35.5km (22.5), 745 hoogtemeters (533), (+12km auto)
  6. Castellino - Crea - Castellino : 15.2km, 350 (+70) hoogtemeters, (+0km auto)
  7. Trino - Gabiano - Crescentino : 41.7km, 390 hoogtemeters, (+18km auto)
I. 24.7km 470 hoogtemeters: Cereseto - Sala - Rosignano - Ozzano - Treville - Cereseto

Met de auto vanuit Castellino rechtsaf naar Cereseto. Parkeren op het pleintje bij de winkel aan de SP35. Is slechts 3.5 km van "huis". Indien u met de fiets vanuit Castellino start dan komen er 7km en 153 hoogtemeters bij op deze route. Het stukje door het dal langs de drukke SP457 is niet aangenaam om te fietsen. Vandaar dat wij de voorkeur aan de auto geven.

Een mooie panoramische route over rustige wegen. Inclusief 3 uur aan stops en pauzes deden we er 5.5 uur over. Het aantal hoogtemeters is te doen. Zij het dat de klim naar Rosignano steil en stevig is. Op werkdagen kan in Sala Monferrato voor heel weinig geld (in 2016 €11 incl.) het "pranzo del lavoro" (middagmaal, drie gangen, koffie, wijn en tafelwater) genuttigd worden. Wel reserveren. Mooie uitzichten in Rosignano maar in het bijzonder in Treville. Bij heldere atmosfeer tot aan de Alpenkam van de Monviso in het zuidwesten tot aan ongeveer de St Gotthard in het noordoosten. Over een klein stukje tussen Treville en Cereseto moeten we het zonder asfaltverharding doen.

full

routekaart


- - - - - - - Einde informatie route I Cereseto vv - - - - - - Route overzicht - - - - - - Start van deze pagina - - - - - -

II. 20.5km 375 hoogtemeters: Cerrina - Rosingo - Varengo - Sessana - Gabiano - Zoalengo - Cantavenna - Chioalengo - Pozzengo

Met de auto vanuit Castellino rechtsaf in noordelijke richting. Na ruim 5 km Torino volgen. (bij het viaduct afslag rechtsaf; klaverbladlus maken) De SP 590 volgen in westelijke richting. Na 9 km parkeren in dorpje Valle Cerrina. Of bij de begraafplaats richting Cerrina Monferrato; iets eerder rechtsaf. Is ongeveer 15 km van "huis".

Dit is een niet al te zware route waarbij de meeste klim in het begin zit en die eindigt met een langdurige afdaling. En dan nog een klein stukje vlak langs de hoofdweg. Inclusief 3 uur aan stops en pauzes deden we er 5 uur over. Vele mooie punten. Al voor Varengo, bij heldere atmosfeer, zicht op de Gran Paradiso en iets recht daarvan, op de bovenste 400 meter van de Mont Blanc. Deze top ligt hemelsbreed op 130 km afstand dus een kijker is wel handig. Vanaf Gabiano tot aan Cantavenna langs het noordelijke "balcon" van Monferrato met in noordelijke richting spectaculaire uitzichten over de Po, de Povlakte en bij heldere atmosfeer over de Alpen vanaf De Gran Paradiso tot aan de Monte Rosa. In zuidelijke richting over het heuvelland van Monferrato.

full
- - - - - - - Einde informatie route II Cerrina vv - - - - - - Route overzicht - - - - - - Start van deze pagina - - - - - -

III. 26.6km 380 hoogtemeters: "Colli Divini" Calliano - Grana - Montemagno - Refrancore - Castagnole - Calliano

Met de auto vanuit Castellino linksaf. Dan hoofdweg naar Asti volgen tot Calliano. Bij ingang van dit dorp rechtdoor (doorgaande route volgt weg naar rechts). Grana volgen tot einde dorp. Parkeren. Is ongeveer 10 km van "huis".

Dit is een route door het hart van Monferrato. Althans, dat beweren de deelnemende gemeenten van de L'Unione di Comuni Colli Divini. Onze oorspronkelijk gereden route was 5km langer met 70 extra hoogtemeters. Het stukje tussen de dubbele pijl op de kaarten kan makkelijk worden afgesneden zonder dat wat bijzonders gemist wordt. Reken zonder stops en pauzes op zo'n twee uur rijtijd. Bij heldere atmosfeer zijn er vanaf het hooggelegen kerkplein van Grana prachtige vergezichten in west/zuidwestelijke richting. Het kasteel van Montemagno is manifest aanwezig maar kan niet bezichtigd worden.

Castagnole ligt in het centrum van een wijngebied met een bijzondere lokale druivensoort: de Ruchè . Een Nederlandse retailer vermeldt: "De ruchè-druif is erg zeldzaam en komt alleen voor rondom Castagnole Monferrato in Piëmonte net ten noorden van Asti en wordt slechts door 5 wijnhuizen gebruikt voor hun wijnen. Sinds 2009 is de wijn terecht gepromoveerd tot DOCG. Er zijn veel mysteries rondom deze wijn, bijvoorbeeld over haar herkomst. Het vermoeden is dat de druif in de middeleeuwen door monniken is meegenomen uit de Savoie. Hij is opvallend in de neus met heel duidelijk accenten van rozen naast rode bessen, vanille, oosterse kruiden en iets peperigs. De zuren zijn mild en de tannines aanwezig, maar zacht. Het is een unieke wijn die het geweldig doet bij aromatische en kruidige gerechten en bij groot wild." Een andere sommelier schrijft: "Niets is makkelijker dan verliefd worden op Ruchè; met zijn delicate kleur, intrigerende aroma's en zacht, elegant mondgevoel en zijn bijzondere smaak......deze Ruchè di Castagnole Monferrato Laccento : een analytisch perfect, sensorisch unieke wijn van sublieme originaliteit. De enorme hoeveelheid bloemen en fruit in het boeket is afgeleid van een van de mooiste en meest intense druivensoorten die men , zo majestueus uitwaaierend en weelderig in geur en smaak., kan oogsten. Chapeau, dit is een wijn die u na hem geproefd te hebben nooit zult vergeten." Hoewel wij van mening zijn dat goede wijn geen krans behoeft hebben wij toch een paar flesjes gekocht. Wij vonden hem lekker!

full
- - - - - - - Einde informatie route III Calliano vv - - - - - - Route overzicht - - - - - - Start van deze pagina - - - - - -

IV. 31km 620 hoogtemeters: "Rondom Barolo" (Uccellaccio) - La Morra - (Barolo) - Novello - Monforte d'Alba - Castiglione Falletto

Met de auto vanuit Castellino linksaf. Dan hoofdweg naar Asti volgen, daarna Cuneo. Bij Alba richting Barolo tot Uccellacio. Parkeren. Beter is het de autonavigatie in te stellen op "Uccellacio, via Barolo 36". Is 63 km en 55 minuten rijden. Stukje autostrada. Ongeveer €2 tol.

Dit is een route langs de wijngaarden van de beroemde Barolo wijnen. Het dorpje zelf is niet opgenomen in de route maar kan desgewenst worden toegevoegd. Reken dan op 100 extra te maken hoogtemeters. Alle plaatsjes in deze route zijn de moeite waard maar Monforte d'Alba spant de kroon. Hoe vermoeid de benen ook mogen zijn, het loont echt de moeite even door te klimmen naar het hoogste punt.

Vanaf parkeren bij nummer 36 iets terug en dan linksaf de via Annunziata op. Al snel volgt een stevige klim van ongeveer 80 meter. Bij het dorpje Annunziata een stukje vals plat en daarna weer ruim 220 meter een klim die pas in la Morra een voorlopig einde zal kennen. Neem de tijd en geniet ondertussen van de schoonheid van de weelderige wijngaarden van de Langhe. En het steeds weidser wordende uitzicht. La Morra ligt op een heuvelkam. Prachtige uitzichten. Bij heldere atmosfeer ook over de vlakte van Cuneo (= "Wig") tot aan de Alpen. Tot aan Monforte wisselend klimmen en dalen. Vanaf Monforte alleen nog maar dalen. In een heel comfortabel tempo. Deze tocht is per saldo zwaar maar zeer de moeite waard.

full
- - - - - - - Einde informatie route IV Rondom Barolo - - - - - - Route overzicht - - - - - - Start van deze pagina - - - - - -

V. 35.5km 745 hoogtemeters: Casorzo - Vignale - Cuccaro - Lu - Conzano - Camagna - Vignale - Casorzo

De route vormt een rondje waarbij het stuk Casorzo - Vignale heen en terug gedaan wordt. Dit deel kan eventueel geschrapt worden door de auto in Vignale te parkeren. De lengte wordt dan 22.2km en het aantal hoogtemeters 533. Met de auto vanuit Castellino via San Giovanni (supermarkten) bij de stoplichten linksaf naar Grazzano Badoglio. De SP 30 blijven volgen tot Casorzo. Parkeren bij de ingang van het dorp. Via Felice Bava. Is 12 km met de auto vanuit Castellino.

Het is een mooie rustige en panoramische fietsroute waarbij 6 plaatsjes worden bezocht. Inclusief 3 uur aan stops en pauzes deden we er 6.5 uur over. Relatief veel hoogtemeters omdat er twee maal een dal (Grana del Monferrato) oversteek gemaakt moet worden. In mei 2016 was de SP72 tussen Vignale en Cuccaro voor autoverkeer afgesloten wegens erosie van de ondergrond. Een verschijnsel dat in Monferrato wel eens vaker voorkomt. Aangezien de bodem van Italiaanse schatkist vaak in zicht is kan reparatie onbepaalde tijd op zich laten wachten. Met de fiets, en eventueel een stukje te voet, is de hindernis prima te nemen. In Vignale loont het de moeite even door te klimmen naar de kerk op het hoogste punt. Dit geldt overigens voor alle dorpen die aangedaan worden.full

routekaart


- - - - - - - Einde informatie route V Casorzo/Vignale Lu - - - - - - Route overzicht - - - - - - Start van deze pagina - - - - - -

VI. 15.2km 350 (+70) hoogtemeters: Castellino - Salabue - Ponzano - Crea - Forneglio - Gavanni - Madonnina - Castellino

Een route die van huis uit gereden wordt. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt vormt het Sacro Monte di Crea. Zonder stops en een bezoek aan het Santuario is het ongeveer anderhalf uur fietsen. De bovenste kapel "del Paradiso" ligt 70 meter hoger dan de entree van het complex. In het eerste en laatste deel van deze route moet er respectievelijk 0.5 en 2.5 km langs de drukke SP 457 gefietst worden.full

routekaart


- - - - - - - Einde informatie route VI Castellino - Crea - - - - - - Route overzicht - - - - - - Start van deze pagina - - - - - -

VII. 41.7km 390 hoogtemeters: Trino - Cantavenna - Gabiano - Crescentino - Fontanetto - Palazzolo - Trino

Deze route combineert 30 km "vlak" fietsen met 12km "heuvels". Zonder stops en pauzes is het ongeveer 3uur fietsen. Met de auto vanuit Castellino rechtsaf. Vercelli volgen tot over de Po. Daarna afslag Trino volgen. Parkeer aan de zuidkant van het dorp, via Monte Santo 5. Het is 18km en 18 minuten rijden.

Dit is een route met een stevige klim aan het begin. Daarna over 10 km een kamweg volgen waarvan 6 km gedeeld wordt met Route II Vanaf Gabiano afdalen en daarna fietsen zoals we het in Nederland gewend zijn. Maar dan met veel minder wind. Het traject langs de noordelijke Po oever voert ons langs de rijstcultuur van noord Italië.full

routekaart


- - - - - - - Einde informatie route VII Trino / Crescentino - - - - - - Route overzicht - - - - - - Start van deze pagina - - - - - -